El blog d'en Joan Ferran

11.2.14

NO VOLEN FINESTRES OBERTES....








CARLOS FUENTES I 'CATALUNYA OPINA'


Venen temps difícils per a la pluralitat i la lliure opció informativa en els mitjans  de comunicació. Temps de retallades econòmiques i precarietat professional, també d’intens desproporcionats de control polític. Vivim en un país on la televisió i ràdio públiques juguen a projectar un univers simbòlic que te poc de nacional i si molt de nacionalista. Ens governa un executiu amb un departament de Presidència –com en l’època de Jordi Pujol- que encarrega estudis per conèixer el color i la tendència política de periodistes, articulistes i opinadors. Vivim en un país on els ajuts en espècie, externalitzacions, noticies i  filtracions en exclusiva a determinats grups mediàtics son quelcom més que sospitosos...
Ara sembla que li toca el torn de rebre al programa ‘Catalunya Opina’ que emet el Canal Català i modera, amb neutralitat exquisida, Carlos Fuentes. Un servidor de vostès era habitual d’aquest programa i he de dir que mai –MAI- m’he sentit condicionat ni corregit en l’ús de la meva llibertat d’expressió. Amb Carlos aquestes coses no succeeixen, en altres llocs si, en dono fe.
Es probable que el tarannà d’aquest franciscà honest molesti a molta gent perquè diu les coses clares. Carlos defensa els dèbils sense por permetent que gent molt diversa ens expressem en absoluta llibertat en els seus programes. Aquesta lliure expressió sovint –en soc conscient- toca la fibra d’alguns quan parlem de la Monarquia, dels jutges, dels partits, de Catalunya o la corrupció...
Estic segur que molta gent trobarà a faltar la presencia de Fuentes i del 'Catalunya Opina' amb convidats con Nart, Cañas, Colomines, Espot, Galdon, Ramoncin, Villarroya o Fernandez Deu, entre d'altres . El ciutadà , la gent del poble, que gaudia d’una finestra senzilla, però sincera, per mirar el mon es sentirà de nou estafada. Altres lamentarem la pèrdua d’un espai de llibertat.
L’afany d’alguns per imposar-nos el pensament únic es vol reforçar amb una estudiada operació per reduir també la possibilitat de triar. Gràcies a Fuentes per la bona feina. Seguirem opinant encara que sigui a contracorrent, segur.