El blog d'en Joan Ferran

12.9.12

Declaració del primer secretari del PSC, Pere Navarro, aquest matí al Parlament per valorar els actes reivindicatius de la Diada.

“El president de Catalunya no pot continuar mantenint-se al marge del clam que ell mateix va fer  seu”


La celebració ahir a Barcelona d’una de les manifestacions més multitudinàries de la nostra història, ha de portar els dirigents i les forces polítiques catalanes a fer un esforç de reflexió i treball comú per donar resposta no només a la manifestació en si mateixa sinó també a les diferents causes de tensió social i política que estan presents avui a Catalunya. Per aquests motius considero oportú traslladar al conjunt del poble de Catalunya les següents reflexions:
En primer lloc els socialistes comprenem els sentiments actuals de desencís i decepció en relació amb Espanya i amb la situació de crisi  que va portar ahir a molts catalans i catalanes a manifestar-se. El lema de la manifestació celebrada ahir reivindicava clarament la independència, però tots plegats ens equivocaríem si oblidessim als catalans i catalanes que conscientment no van participar ahir d’aquesta manifestació, però que poden compartir la preocupació sobre un autogovern insuficient i un finançament injust. O sinó tinguessim en compte als participants en la manifestació que sense compartir necessàriament la reivindicació independentista, perceben un maltracte fiscal a Catalunya, l’impacte de la crisi econòmica, la convicció que el sistema polític-institucional no és capaç de donar resposta als problemes de la ciutadania i, també, que no s’ha posat remei al cop rebut pel progrés de l’autogovern de Catalunya a causa de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, a instàncies del Partit Popular. Moltes de les veus que vam sentir ahir a la manifestació reflectien de forma clara i contundent moltes d’aquestes reivindicacions.
En segon lloc, els catalans hem pogut percebre en la pràctica totalitat de les manifestacions i mobilitzacions que el poble de Catalunya ha realitzat de manera multitudinària des de fa gairebé dos anys un crit valent de rebuig contra les polítiques de regressió social que estan fent retrocedir el nostre model propi de cohesió. El patriotisme dels drets socials ha estat present també en la manifestació reivindicativa d’ahir, i estem convençuts que continua sent el principal i el més sólid motiu que aplega a la gran majoria dels catalans i catalanes sota un mateix horitzó nacional.
En tercer lloc, vull que els catalans sapiguen que he prés bona nota tant de l’èxit de la manifestació com del conjunt especialment complexe i plural de reivindicacions que han cristal•litzat a través d’ella, i que treballaré i concentraré tots els meus esforços per contribuir a resoldre els problemes que han motivat la protesta i també el desencís i el desànim de molts. Des del nostre compromís inequívocament democràtic, catalanista, federalista i d’esquerres, profundament convençut que res no ha de malmetre la unitat civil del poble de Catalunya, conscients que la màxima força de Catalunya només pot proporcionar-la la unitat de totes les forces polítiques catalanistes, conscients que la màxima responsabilitat recau sobre partits i institucions, i, de forma destacada, sobre el Govern d’Espanya i el Govern de Catalunya i els seus respectius Presidents. Ens adrecem al Govern d’Espanya per dir-li al President Rajoy que no pot continuar mantenint-se al marge de la qüestió catalana, que no pot continuar amagant el cap sota l’ala i que ha de donar una resposta inequívoca, a l’alçada de les expectatives del poble de Catalunya, tant pel que fa al pacte fiscal, com al conjunt de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya. Mai, en la curta història de la nostra democràcia havia crescut tant i en tant poc temps la tensió territorial entre els catalans envers la resta d’Espanya i és clar que les polítiques recentralitzadores i regressives del Partit Popular són protagonistes principals d’aquesta tensió mai coneguda. Per aquest motiu li exigim al President Rajoy un canvi clar respecte a la qüestió catalana impulsant la construcció d’un nou marc federal de relacions polítiques i institucionals entre Catalunya i Espanya.
Ens adrecem el Govern de Catalunya per dir-li al President de Catalunya que no pot continuar mantenint-se al marge del clam que ell mateix va fer seu. El resultat de la manifestació que ahir es va celebrar a Barcelona, impulsada des del Govern i animada pel propi Artur Mas, obliga al Govern i a CiU a abandonar definitivament la ambigüitat davant el conjunt del poble de Catalunya i a posicionar-se clarament sobre quin és el seu camí, el del pacte fiscal i per tant el de la negociació amb Espanya, o el de la independència, tal i com ahir molts catalans li van demanar. El President de la Generalitat té l’obligació de donar una resposta clara a la ciutadania sobre aquesta qüestió, un cop valorada la manifestació i té els instruments democràtics a través del seu Grup Parlamentari a la cambra catalana per definir iniciatives que, inequívocament, aclareixin al conjunt dels catalans quin és el seu rumb. El PSC seguirà treballant per la unitat civil del poble de Catalunya, per l’aprofundiment del seu autogovern, per un finançament just i per la cohesió social. Conscients com som que les llibertats nacionals i el progrés social han d’anar de la mà, perquè una cosa no pot ser sense l'altra, defensem i defensarem amb convicció els nostres principis i valors de llibertat, igualtat, fraternitat, justícia social, solidaritat i pau entre tots els pobles. Aquest és el compromís que volem ratificar solemnement el dia d’avui.