TOTUM REVOLUTUM
Sí, és cert, el dissabte es varen manifestar milers de ciutadans pels carrers de Barcelona. Tota la meva consideració al respecte. Això forma part del joc democràtic. Però, deixin-me que els digui amb franquesa: uns milers més –pocs- dels que va calcular "El País" i la Guàrdia Urbana, i uns quants centenars de milers menys dels que varen dir, i esperaven, els organitzadors. Invalida això la manifestació? No, en absolut. Tan sols la situa en el seu punt just. Ni més ni menys del que va ser. Encara recordo una de semblant no fa gaire amb consignes similars i que després, electoralment, va quedar en no res.
I que va ser la marxa del dissabte? Em preguntaran vostès. Doncs un “totum revolutum”. Sí, una amalgama de sentiments no coincidents dels que en resulta difícil treure un comú denominador més enllà de la destil·lació d’un genèric cabreig per les rodalies. Qui ha volgut treure suc de tot plegat? Elemental benvolguts lectors: tothom que es presenta a les eleccions o busca un cert afany de notorietat. Però, amb menció especial a CiU que, obviant les seves responsabilitats de gestió durant vint-i-tres anys, varen tenir la barra d’intentar capitalitzar la moguda. Qui més? També aquells que, temorosos de la possible polarització electoral del mes de març, han trobat en aquest afer l’excusa per la singularització. Algú més? I tant! També aquells que juguen a competir en el terreny del sobiranisme i propicien plataformes i plataformetes.
El cert és que ni els més de 300 autocars vinguts d’arreu de Catalunya, ni la mobilització dels aparells d’un munt de partits, ni les crides subliminars llençades des d’alguns mitjans de comunicació han aconseguit fer quelcom d’extraordinari.
Al ciutadà no li agrada ni l’oportunisme ni el totum revolutum. I de tot això el dissabte hi va haver per donar i per vendre. I és per això, i potser per moltes coses més, que sis milions nou-cents mil catalans no varen assistir-hi malgrat pensar que les coses s’han de fer millor que no s’han fet.
<< Home