El blog d'en Joan Ferran

16.2.08

CARLES NAVALES HO TE CLAR...I TU ?



El Partit Popular a punt de guanyar

Carles Navales

‘ El dilluns dia 10, de res servirà dir que “d'haver sabut que guanyava Rajoy hagués votat Zapatero”: serà massa tard! ‘
Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el 52,4% dels electors està convençut que aquestes eleccions les guanyarà el PSOE, mentre només un 15,3% pensa que les guanyarà el PP. Res més lluny de la realitat. Només un 1,5% dels vots a favor de Zapatero és la diferència entre aquest i Rajoy, distància que s'escurça a tan sols 0,7 punts, segons l'últim estudi lliurat abans-d'ahir pel sociòleg Pedro Arriola a l'estat major del PP, dada més que probable si tenim en compte que l'enquesta del CIS es va fer entre el 21 de gener i el 4 de febrer, per la qual cosa no recull el fort impacte (0,5 punts més per als populars) que ha tingut entre l'electorat les mesures sobre immigració i delinqüència anunciades pel PP. Així les coses, els dos debats televisats es converteixen en decisius. I el nivell de participació en el jutge que decantarà la balança cap a un o altre costat.
Anem a pams. Segons la macroenquesta del CIS, el PSOE passa del 42,59 dels vots del 2004 al 40,2 ara i de 164 a 158-163 diputats; el PP del 37,71 al 38,7 i de 148 a 153-157 escons; IU-ICV del 4,96 al 5,8 i de 5 a 5-6; CiU del 3,23 al 3 i es queda en 10; ERC del 2,52 al 2,1 i de 8 a 6. Els altres partits més o menys es mantenen, i el de Rosa Díez podria arribar a un escó. Es dobla el vot en blanc (de l'1,58 al 2,7) i la participació oscil·la dins una forquilla que va del 64,8 al 91,5 (el 75,66 el 2004). Pot dir-se que si les eleccions fossin avui, votaria com a màxim el 70%, gairebé sis punts menys que el 2004. I aquests gairebé sis punts ronden el mig milió de vots, que el 2004 van ser favorables al PSOE.
El PP puja un punt i el PSOE en baixa tres; per aquest motiu a Zapatero li interessa que el seu electorat "entri en tensió", o sigui, que surti de l'adormilament actual; mentre el PP, conscient que el seu electorat ja està en tensió i el votarà en bloc, es marca com a objectiu no fer cap gest o proposta tan radical com per despertar el vot adormit socialista.
Si les eleccions fossin avui, i a tenor de les dues enquestes a les quals fem referència, el resultat seria que el PSOE guanyaria per un escàs marge de vots i que el PP guanyaria per un escàs marge de diputats. O sigui, el pitjor dels escenaris, doncs ambdós s'atribuirien la victòria. Ja el 1996, el PP, amb només 1,13 punts més que el PSOE, va obtenir 15 diputats més que els socialistes.
És decisiva Catalunya? Indiscutiblement, sí. Un escenari principal seran les dues Castelles, on en cada circumscripció s'elegeixen tres diputats, per la qual cosa si el PP en treu dos en cadascuna i el PSOE un (el 2004, 30 PP i 23 PSOE), la balança es decantarà a favor de Rajoy, per aquest motiu Pepe Bono és el candidat socialista per a Castella.
Però Andalusia i Catalunya poden decantar la balança. El 2004, Andalusia va donar 30 escons al PSOE i 23 al PP; i a Catalunya el PSC en va assolir 21 per 6 el PP. N'hi hauria prou que qui va votar socialista a Andalusia i Catalunya el 2004 votés socialista ara, perquè el PP no aconsegueixi la victòria. Poques vegades Catalunya ha estat tan decisi
La sort es decideix el diumenge dia 9. El dilluns dia 10, de res servirà dir que "si hagués sabut que guanyava Rajoy hauria votat Zapatero": serà massa tard!, com ho fou a la França que va donar a Le Pen l'oportunitat de passar a la segona volta: les lamentacions del dia després ja no podien resoldre el que havia de resoldre's el dia abans amb el vot ciutadà.