El blog d'en Joan Ferran

1.11.10

NI INDEPENDENTISTES NI DE DRETES....



Hi ha debat?

Fa pocs dies una columna de diari signada per Joan Barril ens deia -davant la proximitat de les eleccions autonòmiques- que “s’havia acabat el debat per què ja no hi havia res per debatre”. Entenc el fons de l’article de Barril i comparteixo algunes de les afirmacions que conté però, malgrat les indefinicions d’uns i els silencis d’altres, Catalunya haurà de triar inexorablement quina porta de futur vol obrir el 28N. Hi ha debat doncs, i és important.
El mes de novembre s’ha estrenat amb una campanya socialista tan educada com contundent: “ni independentistes ni de dretes. President Montilla”. El seu contingut és tota una declaració de principis. Emplaça al ciutadà dient-li que la proposta electoral socialista exclou els postulats de la dreta i també l’aventura independentista. A la vista de tot plegat hom pot preguntar: Hi ha debat? La resposta es evident: I tant que sí!
Dir no a les múltiples i fragmentades propostes dels independentistes vol dir treballar i confiar en la recuperació de l’Estatut i el perfeccionament de les dinàmiques polítiques de l’Estat espanyol. Dir no a les dretes, d’aquí i d’allà, vol dir seguir apostant per mesures socials com a antídot per amortir els problemes derivats de la crisi econòmica. Ambdues negacions contemplen en sí mateixes un munt d’afirmacions que són la columna vertebral del programa electoral que defensen José Montilla i la seva gent. Les diferències de model polític i social existeixen i el seu contrast implicarà debat malgrat que, a hores d’ara, tot sembli de cartró pedra.