El blog d'en Joan Ferran

9.1.11

ARTUR MAS I LES RUPTURES.....




Gesticulacions

Ja ha transcorregut més d’un mes des de que CiU va guanyar nítidament les eleccions catalanes. Durant aquest temps transcorregut hem pogut llegir, escoltar i veure multitud de reportatges i entrevistes sobre la vida i miracles d’Artur Mas i els seus consellers. Però, el temps de passarel·les i fotografies s’acaba i comença l’hora de la veritat, l’hora de governar. El govern de José Montilla ja ho va explicar en el seu dia, i ara el nou president no perd ocasió per recordar-ho: la situació econòmica de la Generalitat és “justeta”. S’ingressa menys i les despeses a cobrir són moltes. Doncs sí. Les coses estan així. Davant d’aquesta realitat, sabuda des de fa temps, tinc la impressió –després de llegir i escoltar les darreres declaracions del senyor Mas- que hom pretén centrifugar les responsabilitats sobre altres i recórrer novament a culpabilitzar a la gent que mana a nivell de l’estat. Si bé és cert que queden un munt de serrells i negociacions per resoldre satisfactòriament a Madrid, i que caldrà fer-ho amb rigor i energia, l’executiu convergent no pot caure en una retòrica típica i tòpica destinada a emmascarar el pànic que li genera governar en temps difícils.
Quan Mas omple titulars amenaçant amb ruptures si no es donen certes condicions evolutives a Espanya crec que comet un error, una fugida verbal endavant de la que no en traurà res més que prevencions per part dels altres. Governar avui en dia, en l’actual situació, és difícil. També ho era pel president Montilla, recorden?.
Intentar explicar a la ciutadania que cal fer esforços per avançar i sortir de la crisi em sembla perfecte, però la gesticulació en excés, com a antídot al pànic que genera governar en temps difícils, no.