PER SORTIR DE L’ATZUCAC
El mateix dia que el Congrés dels diputats debatia sobre el mono tema de ‘La Consulta’ els catedràtics Isidre Molas i Gabriel Colomé explicaven, en un esmorzar del Fòrum Europa, la vigència i idoneïtat de les propostes federalistes per sortir de l’atzucac en que ens han ficat la poca traça, i rigidesa, dels Rajoy/FAES i els Mas/ANC.
La votació parlamentària va posar de manifest allò que ja se sabia. El guió estava escrit des de feia molt temps. Cap sorpresa i molt seguiment informatiu del que ja es coneix com la ‘ratafia mediàtica’, aquella que tot ho embolcalla amb la bandera i els greuges. Les intervencions de ‘les tres bessones ‘catalanes -com les va qualificar un reconegut analista- només van servir, i han servit, per adobar i regar una mica més la terra que necessita la planta sobiranista per seguir creixent ufanosa.
Al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, va explicar per activa i per passiva que la sortida del conflicte generat al voltant de la consulta només pot arribar mitjançant una reforma acordada i pactada de la Constitució Espanyola. El discurs del portaveu socialista va ser brillant, prou clar i positiu. Les seves paraules coincidien fil per randa amb els plantejaments que el PSC va elaborar al respecte, i no sense conflicte intern, al llarg dels darrers mesos.
Federalisme ve de pacte. I és precisament aquesta proposta genèrica de pacte esbossat pels socialistes la que molesta i incomoda al nacionalisme d’aquí i d’allà. El federalisme és quelcom més que una tècnica administrativa, és una filosofia política d’arrels prohudonianes, republicanes i llibertaries que conjuga Unió i Llibertat tot rebutjant qualsevol tipus de confrontació identitària. És també, òbviament, un conjunt de propostes pràctiques i factibles amb la intenció d’assolir acords polítics i institucionals... Per tot això, i moltes coses més, les tesis del PSC i les paraules de Rubalcaba convergeixen en la pretensió d’aconseguir un gran acord que resolgui, de una vegada per totes, la relació i l’encaix de Catalunya-Espanya mitjançant el reconeixement del caràcter plurinacional de l’estat espanyol.
El federalisme esdevé avui, agradi o no, l’antídot més eficaç contra el discurs dels nacionalismes excloents; és el bàlsam que pot guarir, en bona mesura, els mals humors que s’han instal•lat a la sí de la nostra societat.
També pots llegir aquest artícle a
www.catalunyapress.com
<< Home