El blog d'en Joan Ferran

11.4.14

UNA DOSI DE FEDERALISME ..SI US PLAU!!






PER SORTIR DE L’ATZUCAC



El mateix dia que el Congrés dels diputats debatia sobre el mono tema de ‘La Consulta’ els catedràtics Isidre Molas i Gabriel Colomé explicaven, en un esmorzar del Fòrum Europa, la vigència i idoneïtat de les propostes federalistes per sortir de l’atzucac en que ens han ficat la poca traça, i rigidesa, dels Rajoy/FAES i els Mas/ANC.
La votació parlamentària va posar de manifest allò que ja se sabia. El guió estava escrit des de feia molt temps. Cap sorpresa i molt seguiment informatiu del que ja es coneix com la ‘ratafia mediàtica’, aquella que tot ho embolcalla amb la bandera i els greuges. Les intervencions de ‘les tres bessones ‘catalanes -com les va qualificar un reconegut analista- només van servir, i han servit, per adobar i regar una mica més la terra que necessita la planta sobiranista per seguir creixent ufanosa.
Al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, va explicar per activa i per passiva que la sortida del conflicte generat al voltant de la consulta només pot arribar mitjançant una reforma acordada i pactada de la Constitució Espanyola. El discurs del portaveu socialista va ser brillant, prou clar i positiu. Les seves paraules coincidien fil per randa amb els plantejaments que el PSC va elaborar al respecte, i no sense conflicte intern, al llarg dels darrers mesos.
Federalisme ve de pacte. I és precisament aquesta proposta genèrica de pacte esbossat pels socialistes la que molesta i incomoda al nacionalisme d’aquí i d’allà. El federalisme és quelcom més que una tècnica administrativa, és una filosofia política d’arrels prohudonianes, republicanes i llibertaries que conjuga Unió i Llibertat tot rebutjant qualsevol tipus de confrontació identitària. És també, òbviament, un conjunt de propostes pràctiques i factibles amb la intenció d’assolir acords polítics i institucionals... Per tot això, i moltes coses més, les tesis del PSC i les paraules de Rubalcaba convergeixen en la pretensió d’aconseguir un gran acord que resolgui, de una vegada per totes, la relació i l’encaix de Catalunya-Espanya mitjançant el reconeixement del caràcter plurinacional de l’estat espanyol.
 El federalisme esdevé avui, agradi o no, l’antídot més eficaç contra el discurs dels nacionalismes excloents; és el bàlsam que pot guarir, en bona mesura, els mals humors que s’han instal•lat a la sí de la nostra societat.
També pots llegir aquest artícle a www.catalunyapress.com