El blog d'en Joan Ferran

22.3.13

LÍNIES VERMELLES O LÍNIES FLEXIBLES...










AFROFITEM EL DESGLAÇ




Celebro que el govern català desitgi obrir el diàleg amb el govern de Mariano Rajoy i que Duran Lleida faci servir el ‘Foro Europa’ per construir ponts. Celebro també la notícia que les autonomies podran gaudir d’un dèficit més relaxat i que Montoro s’hagi posat audiòfon. Tot plegat és bona senyal. També ho és que a la sí de Convergència i Unió alguns comencin a dir que la bona política, la útil, és més filla del pacte i l’entesa que d’un encastellament farcit de retòrica. Sí, em satisfan aquests moviments, els considero positius per què el país està en situació de perill, està destrempat. Hi ho està no pas pel tema de la consulta sinó degut a uns índex d’atur que fan fredar, al ritme de destrucció d’empreses i al malestar creixent dels ciutadans. Cal moure fitxa urgentment. Cal reaccionar i els correspon fer-ho, en primera instància, a totes les forces polítiques, en especial  aquelles que es vanten de posseir experiència de gestió i cultura de govern.
Els hi confesso que estic fart d'escoltar parlar de ‘línies vermelles’. Dues paraules que serveixen més per marcar trinxeres que per construir ponts transitables. No pretenc que ningú renunciï als seus ideals ni projectes. És clar que no! Però en situació d’emergència, l’actual ho comença a ser, cal que les ‘línies vermelles’ esdevinguin ‘línies flexibles’ per aconseguir l’entesa, per sortir plegats de l’atzucac. Quan una finestra s'obre cal permetre que l’aire ventili l’estança. Catalunya porta massa temps adorant tòtems embolicats en línies vermelles a satisfacció dels intransigents que cadascú te a casa seva. Confessem-ho, la resultant de tot plegat, a dia d’ avui, no ha estat satisfactòria. Cal aprofitar l’avinentesa, encetar un nou camí, parlar amb molta gent, negociar, transaccionar...
Crec que va ser Abraham Lincoln el que va dir en certa ocasió: “Els principis importants poden i han de ser flexibles”
Hi  estic d’acord. Intentar fer us de la flexibilitat no esdevé sinònim de deixar de ser. Apostem per les línies flexibles, modulem les vermelles.